Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/customer/www/wijkhoogboom.be/public_html/includes/menu.inc).

Oorlogsheld Jefke Verberck


Kapellen heeft een rijk oorlogsverleden. Getuige daarvan zijn de herinneringen die in de gemeente nog aanwezig zijn: bunkers, tanks, loopgraven, antitankkanaal, oorlogsmonument en straatnamen, genoemd naar oorlogshelden uit Kapellen. Toch ontbreekt daar de naam van een nochtans dappere Belg uit de Eerste Wereldoorlog: Jan Jozef 'Jefke' Verberck. Hier komt weldra verandering in, er zal in de nieuw gebouwde wijk Croda- Castelein een straat naar hem genoemd worden.

Wie was Jefke Verberck ? 

Jan Jozef Verberck werd te Ekeren-Hoogboom (nu Kapellen-Hoogboom) geboren op 21.11.1891 in het ouderlijk huis op de Hoogboomsteenweg 38, dat gekend stond als In de Belle Vue Estaminet L. Verberck. Ongelooflijk maar waar, staat dit huisje er nog altijd, zo goed als ongewijzigd, maar wel opgefrist natuurlijk meer gekend als het verleden restaurant Bob's Place.

Jefke was 19 toen hij werd opgeroepen, maar afgekeurd omdat hij slechts 1m56 groot was (vandaar steevast de bijnaam Jefke). Toch blijkt uit getuigenissen dat hij absoluut soldaat wou worden en op 26.10.1911 werd hij toch ingelijfd als beroepsvrijwilliger bij het 3de Jagers te Voet en werd korte tijd later bevorderd tot korporaal.

Jekfe kwam nog een laatste keer thuis in Hoogboom in de vroege zomer van 1914. Hij zou in oktober 1914 normaal gezien afzwaaien. Helaas voor hem vielen de Duitsers op 4 augustus 1914 Blelgië binnen. Op 14.08.1914 schrijft hij een laatste brief waarin hij vertelt dat hij nog niet dood is, maar dat hij en zijn makkers al veel hadden afgezien, weinig gegeten en gedronken, buiten hadden geslapen en van hier naar ginder liepen.

Op 3 september leverde Jefke met zijn compagnie slag met de Duitsers in Kapelle-op-den-Bos en slaagden zij er in de Duitsers af te houden, met felicitaties van koning Albert als gevolg. De dagen nadien waren de Duitsers er echter terug en die rukten dan meteen op naar Dendermonde, daarbij heel wat granaten afvurend. Het is waarschijnlijk dat bij die hevige slag rond Londerzeel en het Kanaal van Willebroek dat Jefke Verberck in de nabije omgeving door granaatscherven omgekomen is. 

Nog tijdens de oorlog ontving hij postuum het Kruis van Ridder in de Orde van Leopold II met palmen het Oorlogskruis. Na de oorlog kwamen daar nog de médaille de la Victoire en demédaille Commémorative de la Guerre bij. In begin 1923 werd het lichaam plechtig overgebracht van Tisselt naar Hoogboom. In oktober 2010 besliste de gemeente Kapellen, na overleg met de heemkring Hobonia, om het graf te verplaatsen naar het ereperk op het kerkhof naast de Sint-Jozefkerk in Hoogboom, voorzien van een nieuwe zerk.

 

Bronvermelding Gazet van Antwerpen Roland Haentjens